-

Arbeidet er i gang

"Kirken den er et gamelt hus, selv om enn tårnene faller" - Det har vi sunget i 170 år. Immanuelkirken i Tel Aviv er ikke fullt så gammel, men tårnet holder på å rase sammen.

Arbeidet er i gangStillaset dekker tårnet og viser tydelig at restaureringen er i gang. Arbeidet er i gangTaksteinene sitter løst og er ikke noe forbipasserende ønsker å få i hodet. Arbeidet er i gangHer jobbes det for fullt! Nå er restaureringsarbeidet i gang! Det er bare finansieringen som mangler.

Et fyrtårn
Er kirketårnet så viktig? Vel, en historie noen år tilbake i tid minner oss om det. En ung jøde vandret gatelangs i Tel Aviv. Han var dypt deprimert og vurderte å gjøre slutt på livet. Da fikk han øye på kirketårnet, som for øvrig er synlig over store deler av det sydlige Tel Aviv og bydelen Jaffa. Hans skritt gikk i retning av kirken.
 
I menighetshuset traff han presten. Han ble møtt med åpenhet og fortalte at han gjerne ville vite mer om hva kristendom er. Presten hadde lært at det kan være lurt å ta utgangspunkt i Det gamle testamentets profetier når en skal forklare jøder at Jesus er Messias. Da de kom til ordene i Jesaja 53, som for oss kristne er mer kjent enn for jødene, utbrøt den unge mannen: ”Men han er jo vår Messias! Hvorfor har ikke rabbinerne fortalt oss det?”
 
Kirketårnet i Tel Aviv er et fyrtårn som viser vei for de som søker.
 
Arbeidet er i gang
Som vi skrev i desemberutgaven av MfI, har tårnet til Immanuelkirken begynt å slå sprekker. Sprekkene har vært synlig lenge, men først da Pirkko Kellock, en finsk bygningsingeniør som går fast i kirken, sammen med Yaacov Schaffer, spesialist på historiske bygninger i Israel, sammen utførte en undersøkelse av bygningen, ble det oppdaget at sementen som holder steinblokkene sammen i tårnet, er i ferd med å smuldre bort og at den indre metallstrukturen er rusten. De anbefalte å sette i gang med reparasjonene umiddelbart.
 
Nå er det gått drøyt et halvt år hvor det er gjort utredninger om tårnets tilstand, satt opp en fremdriftsplan og forslag til finansiering. Arbeidet er i full gang. Stillaset er satt opp og man er i ferd med å fjerne steinene og den rustne stålkonstruksjonen på toppen av tårnet, som blir erstattet med nye steiner og en rustfri konstruksjon. Dette arbeidet ventes fullført i løpet av noen uker. Så står den nedre delen for tur. Man tar sikte på å bli ferdig med hele tårnet før høstregnet kommer i oktober. Etter renovasjonen vil det bli i mye bedre stand enn det har vært. Inne i tårnet, bakom de hvite skoddene, henger kirkeklokkene. Disse har ikke blitt brukt på lenge. Men det er blitt bestemt at disse også skal settes i stand, så da får vi ikke bare et stødig tårn, men får også høre lyden av kirkeklokkene når det kalles til gudstjeneste.
 
Kronerulling
Vi er takknemlige for at anbudsprisen synes å ligge betydelig lavere enn først antatt. Vi jobber ut fra en ramme på 3 mill norske kroner, som kommer utenom det ordinære budsjettet. Arbeidet med finansieringen er i full gang og på sommerstevnet ble det dratt i gang en kronerulling for både bedrifter og enkeltpersoner. 10.000 kroner for enkeltpersoner og 100.000 for bedrifter er foreslått. De første har allerede tegnet seg på.
 
Her gjelder det å stå sammen og være kreative. Historien til han som kom inn i kirken og fikk oppleve at Jesus er deres egen Messias, sier det meste om hvor viktig et slikt landemerke er. I tillegg til denne mannen er det hvert år flere tusen israelere innom, som alle har mulighet til å ta med seg et Nytestamente på hebraisk. La oss løfte sammen, så det fortsatt kan komme mennesker innom og bli berørt av evangeliet!