-

Det vil bli et godt år!

Reisebrev fra Kristian Aasen
Og i år kom regnet midt under Sukkot, og for en som aldri har opplevd Sukkot før var det en spesiell opplevelse. Jeg var i Ben Yehuda, gågaten midt i Jerusalem da det begynte å regne...

Vi er midt i Sukkot, bedre kjent som løvhyttefesten, en gledesfest i den jødiske kalender. Det er en høsttakkefest, en gleder seg over det en har høstet. Dette er festen som fremfor alt utrykker glede og det er blidt sagt at ”den som ikke har sett Jerusalem under Sukkot, vet ikke hva virkelig glede er.”

I 3 Mosebok 23 kan vi lese om Sukkot:

"Fra den femtende dagen i den sjuende måneden, når dere samler inn grøden i landet, skal dere holde Herrens fest i sju dager. Den første dagen skal være hviledag, og den åttende dagen skal være hviledag. Den første dagen skal dere ta frukter av edle trær, palmeblad, grener av løvtrær og popler som vokser ved bekkene, og glede dere i sju dager for Herren deres Guds åsyn. Slik skal dere hvert år holde høytid for Herren i sju dager. Dette skal være en evig lov for dere og deres etterkommere. I den sjuende måneden skal dere holde denne festen. Da skal dere bo i løvhytter i sju dager. Alle som er født og fostret i Israel, skal bo i løvhytter. Slik skal deres etterkommere vite at jeg lot israelittene bo i hytter da jeg førte dem ut av Egypt. Jeg er Herren deres Gud."
 
Det blir sagt at hvis det kommer regn under Sukkot så vil det bli et godt år. Og på Jesu tid hadde man egne vannsermonier I Tempelet under Sukkot for å sikre at det skulle bli et godt år. Ortodokse jøder markerer fortsatt disse vannsermoniene ved at man synger og danser til langt på natt.
 
Og i år kom regnet midt under Sukkot, og for en som aldri har opplevd Sukkot før var det en spesiell opplevelse. Jeg var i Ben Yehuda, gågaten midt i Jerusalem da det begynte å regne. Folk i gatene lyste opp, barna løp ut i regnet og lekte, og det kunne se ut som om de voksne også ville leke i regnet. Overalt hvor jeg så smilte folk, de gledet seg.
 
 I Jesaja 12 kan vi lese: “Med glede skal dere øse vann av frelsens kilder.” Og på den siste dagen av Sukkot sa Jesus:
 
“Den som tørster, skal komme til meg og drikke! Den som tror på meg, fra hans indre skal det, som Skriften sier, renne elver av levende vann.” (Joh 7: 37-38)
 
Regnet har kommet, vi kan glede oss over året som kommer!
 
God Sukkot!

Info:

Det vil bli et godt år!

Kristian Aasen studerer teologi på Menighetsfakultetet, i forbindelse med avhandlingen tilbringer han deler av høsten 2009 på Caspari Center i Jerusalem. Han vil sende noen reisebrev fra Jeusalem der vi får et lite innblikk i hvordan dagliglivet er i Israel.