-

Messiansk sabbatsmåltid og palestinsk oktoberfest

Reisebrev fra Kristian Aasen
Det begynner med at den eldste kvinnen i huset tenner sabbatslysene og ber en bønn for kvelden. Så tar mannen et beger vin og velsigner det.

Etter å ha vært i Israel i snart tre uker må jeg tenke på hva jeg har fått lov til å være med på. Det er ikke så rent lite. Israel er et spennende land med mange muligheter og mange kontraster. Som for eksempel messiansk sabbatsmåltid og palestinsk oktoberfest.

Jeg har vært så heldig å bli invitert hjem til en messiansk familie til sabbatsmåltid. Det begynner med at den eldste kvinnen i huset tenner sabbatslysene og ber en bønn for kvelden. Så tar mannen et beger vin og velsigner det. Alle drikker litt vin. Videre velsigner han brødet som så sendes rundt og alle bryter av en bit og spiser. Det er egne bønner som bes og i messianske sammenhenger ber en enten en messiansk variant av den jødiske eller en fri bønn ved tenningen av sabbatslysene.

Så serveres selve måltidet, og det er et festmåltid, med god mat og god stemning. Selv om jeg bare kjente noen ytterst få personer der, følte jeg meg veldig velkommen, praten gikk om løst og fast under måltidet, og etter måltidet ble det servert en god dessert; jeg fikk en tallerken med sjokoladekake og krem plassert foran meg. Da kvelden gikk mot slutten var jeg god og mett, og hadde fått noen nye opplevelser og nye venner.
 
Jeg har også blitt invitert med på palestinsk oktoberfest, hva er så det?

Det finnes en liten by som heter Taybeh, 20 min kjøretur inn på Vestbredden fra Jerusalem. Det er en av de få kristne palestinske landsbyene som er igjen og den har ca 1200 innbyggere. I 1995 startet en kristen palestiner med øl produksjon. Navnet på ølet fikk sammen navn som byen, Taybeh, og når oktober kommer gjør de som i München, de har en ølfestival.

Det var et lite, men trivelig, festivalområde. Gaten var fylt med salgsboder, som solgte lokalt håndverk og mye forskjellig god mat. En stor scene var satt opp hvor det var forskjellig underholdning, alt fra dukketeater for barna til tradisjonell palestinsk fargedans og lokale musikere som spilte. Det var også mulig å få guidede turer rundt i byen og i bryggeriet.

Jeg ble imponert over både underholdningen, maten og ikke minst ølet. Det kommer i tre varianter: lyst, mørkt og så en blanding av disse. Etter å ha smakt på ølet og sett litt på underholdningen gikk jeg en runde på festivalområdet, det var et yrende liv overalt, og det var glade mennesker hvor hen jeg snudde meg.

Etter å ha fått prøvd litt av de lokale delikatessene satte jeg meg ned sammen med noen av innbyggerne i byen. Det slo meg hvor inkluderende de var. De fortelte om seg selv og om livet som kristen palestiner. Det var mange sterke historier og etter en lang kveld var jeg mettet med inntrykk.

For alle som en gang får muligheten, vil jeg på det sterkeste anbefale både messiansk sabbatsmåltid og palestinsk oktoberfest.