-

Sterkt om barn av nazi-foreldre

Anmeldelse av filmen Lore

Mor og far er ivrige nazister. Men nå er andre verdenskrig over. Far og mor innser at de må komme seg vekk hvis de skal overleve og ikke bli arrestert av de allierte. Men det blir de. Livsverket deres ramler i grus. Filmen viser oss på en grell måte hvordan mor bryter sammen.

Men hva med alle de fem barna; fra ca ett år og til tenårene? Det er dem filmen handler om. Lore – egentlig Hannelore, den eldste, i ca konfirmasjonsalder – må ta over ansvaret, for en litt yngre søster, to gutter; tvillinger på kanskje sju-åtte år, og så etterpåklatten på ca året.

De får en strabasisøs ferd, for å si det mildt. En ting er at mor og far forsvinner under uklare omstendigheter. Det er katastrofe mer enn nok for en barneflokk! En annen at det meste av landskapet de vandrer gjennom, er skadeskutt etter bombing og år med krig. En tredje faktor at de stort sett alltid mangler mat. Lillebror sin såre gråt er en sterkere lyd enn om drøssevis av bomber hadde falt. En fjerde at de flere ganger støter på døde og lemlestede mennesker; og ellers også får se og føle krigens mareritt på kroppen. Men det verste er egentlig når det går opp for dem, særlig Lore, hva mor og far egentlig stod for. Når de kjenner sviket ramme knallhardt rett inn i kropp og sjel. Det er tøffe scener å se på; både for oss som er foreldre, og sikkert også alle andre.

Det er ikke laget mange filmer om akkurat denne siden ved andre verdenskrigen. Filmen er basert på novellen ”The Dark Room” (det mørke rommet) av Rachel Seiffart. Siden de var barn av nazister, var disse fem ikke velkomne noen steder når krigen var over. Samtidig var de uten skyld i det foreldrene hadde stått for og begått av uhyrligheter.

Mens de vandrer gjennom et skadeskutt Tyskland, støter de på den mystiske mannen Thomas. Møtet med ham gir oss noen korte og skremmende glimt av en hatsk antisemittisme som barna har lært av foreldrene. Men Thomas blir både en utfordring for de fem, og en redningsmann, samtidig. Men hvem var han? Var han jøde egentlig? Svaret kommer helt til slutt i filmen.

Målet for disse fem er å nå frem til bestemor på landet, langt nord i Tyskland. Det klarer de, fire av dem. En av tvillingene blir skutt. Og selv må Lore være med og ta livet av en mann for å skaffe seg en båt for å komme seg over en elv. Tøffe scener. Når de da endelig er fremme, blir møtet med bestemor et gedigent antiklimaks. Hun forstår ikke, og har kun sympati med barnas foreldre. Da sprekker det helt for Lore….og der slutter filmen. 

Jeg skjønner godt at filmen både i norsk sammenheng og internasjonalt stort sett bare har fått topp karakterer. Men den river og sliter i sjelen lenge etterpå. Hvem kan man stole på når hele livet har vært en løgn?

Filmen hadde norsk premiere den 13. desember 2013. Se den om/når du får sjansen!

Tittel: Lore
Regi: Cate Shortland
Hovedrolleinnehaver: Saskia Rosendahl

Av Paul Odland