-

Folk kommer til tro i Ukraina

Norske Arne Tafjord er utdannet innen matematikk, IKT og teologi, men har forlatt alt for å jobbe med misjon i landet der den messianske bevegelsen vokser mest.

Folk kommer til tro i UkrainaFamilien Tafjord. Arne, Alla og barna Hanna og Harald.I dag bor Arne fra Drammen sammen med sin kone Alla og parets fire barn midt i Odessa by i Ukraina, i et lite hus på to etasjer, vegg i vegg med barnas bestemor.

- Egentlig hadde jeg vært litt oppdratt i en teologi som satte dette med evangelisering av jøder på sidelinjen, forteller Arne Tafjord.

- Det var ikke noen bevisst holdning, men mitt fokus lå helst på andre folkeslag.

Men Gud hadde forberedt kallet for Arne i lang tid. Allerede i 1983 lærte Arne seg russisk, og i mange år ba han for den forfulgte kirke bak jernteppet. I 1992 fikk han mulighet til å reise på evangeliseringstur til Ukraina sammen med en venn.

Denne reisen første til to store åpenbaringer: Allerede første dag møtte han Alla, som senere skulle bli hans kone. Dernest ble han kjent med evangeliseringsorganisasjonen Jøder for Jesus.

Fikk ny forståelse

Det hadde aldri gått opp for meg at min kjærlighet til det jødiske folk burde uttrykke seg i at jeg fortalte dem evangeliet, forteller Arne.

- I dag er dette en selvfølge. Hvordan kunne jeg være så blind! "For jøde først" er jo faktisk et hovedtema i det Nye Testamente.

Egentlig skulle reisen til Ukraina bare være en sommertur, men allerede samme høst var Arne tilbake.

Sammen med Alla engasjerte Arne seg frivillig som misjonær for Jøder for Jesus, og ble med og arrangerte sabbatsgudstjenester og synge i lovsangsteam.

Selv har Alla trolig jødisk bestemor, men familien vet det ikke sikkert. Fru Tafjord har vært engasjert i Jøder for Jesus helt siden organisasjonen startet arbeidet i Odessa i 1991. Tidene har riktignok forandret seg noe siden dengang da jernteppet nettopp var falt, og åpenheten var stor. Men fortsatt er Ukraina stedet der den messianske bevegelsen vokser fortest.

Eksplosiv vekst

Tallet på omvendte vokser nesten eksplosivt. På to uker i fjor sommer tok 70 jøder og 10 ikke-jøder imot Jesus i Odessa. I 2006 tok 25 jøder imot Jesus i Odessa. 22 av dem var jøder, tre var hedninger. Under hanukkafesten før jul tok to jøder imot Jesus.

- Jødene MÅ få høre evangeliet, og de må få høre det NÅ! Nå er dørene åpne. Vi vet ikke hvordan det blir i morgen. Men i dag er frelsens dag, sier Arne Tafjord entusiastisk.

- Vi går dør til dør, og besøker de samme menneskene igjen flere ganger. De fleste av de 70 som ble omvendt i sommer har bekreftet at de vil være frelst. Vi inviterer dem med til våre møter og bibelstudier, forteller Arne.

Han er en av de åtte misjonærene Jews for Jesus har i Odessa. Organisjonen har 53 ansatte i Ukraina totalt, 20 av dem misjonærer.

Til sammen er det rundt 70 messinanske jødiske forsamlinger i Ukraina, fordelt på en halv million jøder i Ukraina, ifølge Jerusalem Report. Odessa har to messianske menigheter, og en kristen-jødisk kirke.

Arbeidet i Ukraina går rett og slett alarmerende bra, ifølge en håndfull religiøse jøder som har bestemt seg for å bekjempe bevegelsen.

- Ukraina er sannsynligvis den verste av alle de tidligere Sovjetrepublikkene, sier Rabbi Alexander Lakshin i Moskva til Jerusalem Report.

Han leder et kontor som har som sin eneste hensikt å slåss mot den voksende messianske bevegelsen.

Lakshin sier til Jerusalem Report at veksten ikke er forbeholdt det tidligere Sovjetunionen. Russisk-talende forsamlinger, mange av dem små, har vokst opp i USA og Tyskland, de to største diaspora-destinasjonene for jødene fra Sovjet. Lakshin anslår at det er 150.000 messianske jøder i USA, mens Jews for Jesus anslår at tallet er 250.000.

Før de emigrerer

Arne Tafjord er opptatt av at jødene skal få høre evangeliet før de utvandrer fra Sovjet til Israel, Tyskland og USA.

- Disse menneskene har fått høre evangeliet før de emigrerer, og en dag kan de gjøre et gjennombrudd i synagogene sine, sier Arne, og advarer:

- I dag oppfører vi kristne som om evangeliet ikke angår jøder. Det er helt på hode! Det angår jo først og fremst jødene! Og så, takk og lov, angår det oss også ved Guds store nåde!

Nå er Arne ikke lenger et øyeblikk i tvil om at kristendommen først og fremst er jødisk – for jøde først, så for greker, og i løpet av et år ringer de til rundt 3000 jødiske menn og kvinner. Jews for Jesus når rundt 1100 jødiske familier i Kiev hvert år, gjennom gjentatte husbesøk og gateevangeliering. Den Norske Israelsmisjon støtter arbeidet til Jews for Jesus både i Kiev og Ukraina.