Fra teaterstykket om Rabinowitz
Fra teaterstykket om Rabinowitz

Jøder i Rogaland

Denne høsten er det flere arrangement som berører jødene og deres skjebne i Rogaland.

For en tid siden kom boken ”Moritz Rabinowitz. En biografi.” ut, og senere er det laget teaterstykke om denne særmerkte jøden (1887-1942), som først og fremst er knyttet til Haugesund.

Men han etablerte handelsvirksomhet også i Stavanger, Egersund, Sauda og Kristiansand, og ble godt kjent på hele sør-vest-landet. Nazistene prøvde å arrestere Rabinowitz med det samme de kom til Norge, og etter noen måneder lyktes de.

Teaterstykket om Rabinowitz er vist både i Haugesund og Oslo, men nå er det også satt opp tre dager ved Rogaland Teater (24.-25.-26. november). Både teaterstykket og boken har fått gode anmeldelser. Boken om Rabinowitz blir anmeldt også i ”Misjonsblad for Israel” nr 5 i høst.  Den er skrevet av Arne Vestbø.

Se bildeserie fra teaterstykket Rabinowitz

Men det skjer mer denne høsten som berører jødene og deres skjebne i Rogaland. Tirsdag kveld 29. november holder historiker Frode Sæland foredrag i Bryne kirke om jødenes situasjon i Rogaland i mellomkrigsperioden, særlig med henblikk på familien Becker på Bryne. Misjonssekretær Paul Odland vil holde et kortere innlegg om hans egen og Israelsmisjonens engasjement og opptatthet av jødene og deres historie og kamp mot antisemittisme. Det blir sang av ”Frimen”. Arrangementet er felles for Historielaget og Misjonsutvalget innen Bryne menighet.

Endelig nevnes at Kjersti Dybvig har tatt mastergraden ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Stavanger over temaet ”Folkemordet i Rogaland”. I oppgaven starter hun med å gi en skildring av det som skjedde da minnesteinen over jødene på Eiganes gravlund i Stavanger ble avduket for ett års tid siden. Oppgaven hennes vil foreligge i bokform til våren.

Organisasjoner