-

Vår jødiske Jesus - et bibelstudieopplegg for unge

Mennesker som leser om Jesus for første gang blir fort grepet av denne mannen fra Nasaret

Det er egentlig rart at vi kan lese en tekst som er nesten 2000 år gammel og forstå så mye som vi gjør. Det enkle er ofte det beste – også det enkle men utfordrende budskapet Jesus kom med: elsk Gud og elsk hverandre.

Mennesker som leser om Jesus for første gang blir fort grepet av denne mannen fra Nasaret. Og tenker vi etter, er det ikke så rart at Bibelen er verdens mest solgte bok. Likevel, går vi postmoderne, vestlige, urbane, kaffe-latte drikkende, apple-fikserte kristne glipp av noe? Er det mer mellom linjene enn vi umiddelbart ser?

Vår kultur er i større grad preget av gresk filosofi og tankegang, enn jødisk. Dette kan gi oss problemer med å forstå hvordan Jesu tilhørere - som i stor grad var jøder - faktisk hørte og oppfattet budskapet hans. Mye av Jesu forkynnelse tar utgangspunkt i jødisk kultur og tradisjon, og det å sette seg inn i jødisk kontekst kan åpne for nye - og mer opprinnelige perspektiver.

Spesielt for oss unge, som kanskje ikke har fått med oss så mye kunnskap om Jesus i skolen. Selv om trosopplæring er blitt en del av de fleste folkekirkelige og frikirkelige sammenhenger, er det sjeldent at man går grundig til verks. Og i vår relativistiske verden, skaper vi Jesus i vårt eget bilde.

return2sender (Israelsmisjonens ungdomsbevegelse) ønsker at unge skal bli bedre kjent med Jesus – den jødiske Jesus – for å se hvor radikal han var. Radikal både i møte med de utenfor og de innenfor.

Ordet radikal kommer fra det latinske ordet ”radix” og betyr ”rot”. Jesus visste hvor han kom fra, Han var Guds sønn, samtidig var han et menneske.

Et menneske som vokste opp i en jødisk kultur og lærte Det Gamle Testamente som tolvåring. Han kunne sin Bibel. Og han utfordret sine disipler med en nytolkning av Loven. Jesus sine utfordringer var ikke bare for folka som levde sammen med han. De er for alle som vil følge Mesteren uavhengig hvor gammel du er, hva du har gjort, hvor du kommer fra.

Derfor har vi jobbet med et bibelstudieopplegg hvor vi ønsker at unge disipler skal bli bedre kjent med Jesus og hva det vil si å følge han i dag. Det inneholder manus til 10 tekster og en bildepresentasjon til de fleste av dem. Vår jødiske Jesus kan brukes i grupper på to måter:

 1. En person bruker manuset og presentasjonen til å undervise gruppa
 2. En gruppe leser manus på forhånd og kommer sammen for å prate om spørsmålene. Presentasjonen kan eventuelt brukes som en del av selvstudiet.

Vår jødiske Jesus inneholder undervisning om Jesus og:

 • barna
 • livet etter døden
 • de som er annerledes
 • hviledagen
 • nattverden
 • min neste
 • Israel
 • penger
 • Det Gamle Testamente
 • Guds fars kjærlighet

Opplegget er tilgjengelig her