Jubileumstur til Israel

6. november - 16. november 2019 / Det er 70 år siden vi startet fast misjonsarbeid i Israel. I tillegg feirer vi 175 år som organisasjon. I den anledning inviterer vi til en skikkelig jubileumstur

Bli med på en spennende jubileums- og jubelreise sammen med Rolf Gunnar Heitmann og Vegard F. Soltveit! Historiene gjøres levende på stedene der det skjedde. Vi besøker steder der få turister kommer, og møter mennesker som deler sine vitnesbyrd og erfaringer.

Program

Onsdag 6. november. Oslo – Tel Aviv – Haifa
Vår reiseleder møter deg på Gardermoen kl. 11.00. Lufthansa flyr oss til Tel Aviv kl. 13.00, med mellomlanding i Frankfurt. Det er gode tilslutningsmuligheter fra de fleste flyplasser i Norge. Vi lander i Tel Aviv en time før midnatt lokal tid. Her venter buss og guide som tar oss direkte til Colony Hotell i Haifa, sentralt beliggende i byen der Israelsmisjonen har ett av sine hovedsentra.

Jubileumstur til Israel

Dag 2
Torsdag 7. november. Haifa

Vi starter vårt program med sen og god frokost. Noen vil sove lengst mulig etter lang flyreise og kort natt. På formiddagen rusler vi rundt i den gamle tyske kolonien, og blir kjent med de såkalte Templerne - en utbrytergruppe fra den tyske kirke. Med sterk forventning om Jesu snarlige gjenkomst ankom de Haifa 30. oktober 1868. Her bygde de egne samfunn, basert på jordbruk og handelsvirksomhet.
På Ben Gurion Avenue kan du nyte en god lunsj, før vi besøker Ebenezerhjemmet – et alders- og sykehjem for messianske jøder og kristne arabere. Her kan du få med deg en kort omvisning og bli kjent med noen av beboerne.

Sen ettermiddag inviteres du med på fest og storstilt jubileumsmarkering på Beit Eliyahu, Den Norske Israelsmisjonens senter i Haifa. Her får du møte mange av misjonens samarbeidspartnere. Det blir kunstneriske innslag, hilsener, og selvsagt historiske glimt fra vår 70-årige historie i landet.

Jubileumstur til Israel

Dag 3
Fredag 8. november. Haifa – Cesarea – Tel Aviv

Vi starter dagen med undervisning og jubileumsforedrag i Beit Eliyahu senter. Generalsekretær Rolf G. Heitmann vil gi oss noen perspektiv på hva som har motivert kristne til å engasjere seg i misjonsarbeid blant jøder. Hvorfor akkurat Israel og jødene?

Fra Haifa drar vi sørover Saronsletta, der vi stopper i den gamle romerske kystbyen Cesarea. Vi er kjent med byen fra Peter og Paulus sine liv, og vet at byen kom til å spille en stor rolle som utgangspunkt for verdensmisjonen. Cesarea har en kort og dramatisk jødisk historie som vi vil bli kjent med. For korsfarerne var Cesarea en viktig festningsby.

Peter dro fra Jaffa til Cesarea. Vi blir med Peter tilbake til Jaffa, eller Joppe, og blir kjent med bibelhistorien til denne gamle bydelen i Tel Aviv.

Vi innlosjeres på Leonardo Beach Hotel. På kvelden møtes vi til sabbatsmåltid på hotellet sammen med lokale medarbeidere av Den Norske Israelsmisjon. De vil fortelle om deres arbeid i Tel Aviv og nærliggende områder. 

Jubileumstur til Israel

Dag 4
Lørdag 9. november. Tel Aviv

Det er Sabbat, og vi deltar på jubileumsgudstjenesten i Immanuelkirken sammen med den lokale menigheten. Etter gudstjeneste og kirkekaffe, går vi samlet ned til stranden der pionermisjonæren Magne Solheim steg i land 21. november 1949. Etter en kort minnemarkering er resten av dagen til fri disposisjon. Vi anbefaler gjerne en tur til marinaen, Rabinplassen eller til Ben Gurions hjem i Tel Aviv – korte spaserturer fra vårt hotell.

Jubileumstur til Israel

Dag 5
Søndag 10. november. Tel Aviv – Sederot – Lakish - Jerusalem

Vi fortsetter reisen vår sørover i landet langs Middelhavet, og ender opp i Sederot. Dette er en av de fattigste byene i Israel, med en stor gruppe immigranter fra ulike land. Hjelp Jødene Hjem støtter flere prosjekter i byen, og vi besøker ett av prosjektene. Om situasjonen tillater det, kjører vi også inn mot grensen til Gaza, der vi ser inn mot Gaza by.

John Sode-Woodhead er arkeolog og stedlig representant for Den Norske Israelsmisjon. Han tar oss med til Lakish der han har ledet utgravninger. Dette er byen der steinene taler, og gir oss god innføring i Israels gammeltestamentlige historie. På vei mot Jerusalem tar vi turen innom Beit Guvrin og de storslagne grottene som finnes der.

Vi har valgt et enkelt, men sentralt beliggende hotell i Jerusalem de neste døgnene: Jerusalem Tower.

Jubileumstur til Israel

Dag 6
Mandag 11. november. Jerusalem

Internasjonal leder for Caspari Center, Elisabeth Levy, tar oss med på en vandring på Sionshøyden. Her besøker vi blant annet et lukket område for utgravninger og den kristne gravplassen der mange av misjonspionerene ligger gravlagt. Vi ender opp ved Christ Church og møter medarbeidere i den anglikanske kirkes misjon som forteller oss hvordan misjonen påvirket samfunnsutviklingen allerede på 1800-tallet. Innsettelsen av den jødekristne biskopen Solomon Aleksander i Christ Church var trolig en sterk motivasjon for etableringen av Den Norske Israelsmisjon i 1844.

På ettermiddagen besøker vi Caspari Center der vi får undervisning om den messianske bevegelse og senterets virksomhet.

Jubileumstur til Israel

Dag 7
Tirsdag 12. november. Herodion - Betlehem

Denne dagen går turen til Vestbredden, der vi først besøker det mektige festningsverket og palasset som Herodes den store lot bygge. Her regjerte han, moret seg og tok imot celebre gjester. Han bygde også sitt eget mausoleum, og er trolig gravlagt her.

Vi fortsetter til Davidsbyen Betlehem, der vi besøker Fødselskirken og hyrdemarkene. Betlehem er i dag styrt av palestinere, og vi får et nærmere innblikk i palestinske kristnes situasjon før vi returnerer til Jerusalem. 

Jubileumstur til Israel

Dag 8
Onsdag 13. november. Jerusalem

Vi tilbringer det meste av dagen i Jerusalems Gamlebyen. Vi blir bedre kjent både med bibelhistorien og det yrende dagliglivet i den smeltedigelen som denne byen representerer. Fra Oljeberget og Getsemane, går turen langs Via Dolorosa til Gravkirken. En underjordisk tunnel leder oss langs tempelmuren og store utgravninger rundt, der vi blir kjent med- og får se - Jerusalems 3000 års historie. 

Vi fortsetter videre inn i den jødiske bydelen, der vi blant annet besøker «Det brente hus». Her ser vi utgravninger av bolighus fra Jesu tid, og rester etter bybrannen i år 70. 

Jubileumstur til Israel

Dag 9
Torsdag 14. november. Jerusalem – Qumran – Bet Shean - Tiberias

Vi reiser fra Jerusalem, og setter kursen gjennom Judea ørken mot Dødehavet og Qumran. I Qumran blir vi kjent med Essenersamfunnet. Det var i dette området Dødehavsrullene ble funnet, som inneholdt blant annet originalmanuskripter til det Gamle Testamentet.

Vi kjører deretter nordover Jordandalen mot Galilea. Etter det militære sjekkpunktet kommer vi til Beit She’an; i sin tid en blomstrende by langs de gamle handelsveiene. Hvis tiden tillater det og været er bra, rekker vi kanskje også et raskt bad i de varme kildene i Sakhne. På kvelden ankommer vi Tiberias, og tar inn på Restal Hotell.

Representanter fra en av Den Norske Israelsmisjons nye samarbeidspartnere, Israel Firstfruits, besøker oss på kvelden. 

Jubileumstur til Israel

Dag 10
Fredag 15. november. Galilea

Siste dag på turen tilbringer vi i områdene rundt Genesaretsjøen. Vi lar oss inspirere av Jesus-fortellingene både i Tabgha, Kapernaum og på Saligprisningene berg. En liten fottur i Jesu fotspor blir det forhåpentligvis også tid til.

Etter lunsj besøker vi byen Qatzrin, der en landsby fra Jesu tid er rekonstruert. Hvis vi er heldige, får vi til et besøk hos Olea; en fabrikk som fremstiller ulike produkter av oliven. Gode produkter for egen helse og nyttig som gave.

Dag 11
Lørdag 16. november. Tiberias – Tel Aviv – Oslo 

Vi står grytidlig opp for å nå flyet med avgang fra Ben Gurion flyplass kl. 08.00. Hjemreisen går via Frankfurt, og vi lander etter planen i Oslo kl. 15.00.

Påmelding, pris og mer info

For påmelding, pris og mer info, se plussreiser.no.