Krystallnatten – skrekknatten i 1938

Israelsmisjonen deltok på flere av årets (2019) Krystallnatten-markeringer, for å vise solidaritet med jødene. Vi må ikke glemme de forferdelige handlingene som skjedde denne natten.

Herschel Grynszpan ble født i Tyskland, hvor han vokste opp med sin polsk-jødiske familie. Som 15-åring utvandret han fra Tyskland til Belgia, og videre illegalt til Frankrike.

Når Grynszpan er 17 år opplever han at de tyske myndighetene utviser 70.000 polske jøder, og arresterer 17.000 av disse som blir sendt til den polske grensen. Grynszpans familie er blant de arresterte.

Noen dager senere, den 7. november, blir Ernst Eduard vom Rath (den tyske legasjonssekretæren i Paris) skutt og drept av Herschel Grynszpan. I følge Grynszpan var drapet en hevnaksjon for utvisningene.

Krystallnatten

Disse hendelsene skjedde i 1938, nesten ett år før 2. verdenskrig starter. I Tyskland var dette en tid hvor myndighetene hadde økt de undertrykkende tiltakene mot jødene i landet. Som påskudd for drapet på Ernst Eduard vom Rath, setter nazistene i gang det godt planlagte angrepet natt til 10. november 1938 – skrekknatten.

Denne natten angriper, raserer, plyndrer og brenner nazistene jødiske hjem, forretninger og synagoger i alle de tyske byene. 91 personer blir drept. Omtrent 7000 jødiske hjem og forretninger blir ødelagt, og over 1400 synagoger, bedehus og forsamlingssteder blir rasert og brent.

Tysk politi og brannvesen stod som tilskuere til angrepene, og forhindret at brannene ble slukket. Kun hvis de spredte seg til ikke-jødiske eiendommer, skulle de gripe inn. Dette var en ordre fra Hitler.

Denne natten kalles for Krystallnatten eller Novemberpogromen. Navnet «Krystallnatten» kommer av de knuste vindusglassene fra jødiske forretninger som lå strødd i gatene etter angrepene.

I etterkant av angrepet ble 26.000 jødiske menn arrestert og sendt til konsentrasjonsleirene. En voldsom emigrasjon fra Tyskland startet etter Krystallnatten: 49.000 jøder emigrerte fra Tyskland i 1938 og 68.000 jøder i 1939.

Markeringer i 2019

Det er viktig at vi ikke glemmer disse forferdelige hendelsene som skjedde for bare 81 år siden, spesielt i en tid hvor vi ser en økende antisemittisme i Europa.

Lørdag 9. november deltok Israelsmisjonen på flere Krystallnatten-markeringer. Her kommer noen glimt fra markeringene som var i kretsene: Østfold/Søndre Akershus, Sørlandet og Stavanger.

Østfold/Søndre Akershus

Krystallnatten – skrekknatten i 1938Foto:Torgeir Flateby Krystallnatten – skrekknatten i 1938Foto:Torgeir Flateby

Det ble en fin og verdig markering av Krystallnatten som MIFF (Med Israel for fred) arrangerte i Sarpsborg, riktignok kaldt og surt, men det tålte vi. Oppunder 70 personer gikk i fakkeltoget og noen flere hørte på under appellen ved Arne Lund.

Krystallnatten – skrekknatten i 1938Foto:Torgeir Flateby

Her tok han opp og beskrev Krystallnattens realiteter og lidelser i 1938, men også de utfordringene vi står overfor i forhold til jødehat og antisemittisme i dag. Dette må vi kjempe mot!

Krystallnatten – skrekknatten i 1938Foto:Torgeir Flateby

Sørlandet

Sørlandet krets har i flere år vært sammen med andre aktuelle organisasjoner om å markere Krystallnatten. I år (som i fjor) ble markeringen, i regi av Stiftelsen Arkivet, arrangert i deres moderne auditorium.

Krystallnatten – skrekknatten i 1938

Markeringen startet med en kort innledning med lystenning av direktør Audun Myhre. Historiker Tomas H.D. Hagen holdt foredrag med temaet: «Hvorfor markerer vi Krystallnatten i 2019?». Monica Csango hadde dagens appell, og det var kontemplative musikkinnslag. Noen Israelsvenner stod på stand i byens hovedgate tidligere på formiddagen og snakket med folk som travelt gikk forbi.

Krystallnatten – skrekknatten i 1938

Stavanger

I Stavanger ble Krystallnatten markert med byvandring til fots. Vandringen fulgte en rute forbi elleve av de fjorten snublesteinene som er lagt ned i byen.

SE VIDEO:

 

Krystallnatten – skrekknatten i 1938Foto:Jostein Aga

Snublesteinene er til minne om jøder som gikk til grunne i Holocaust, og som virket og bodde i Stavanger. Ved hver stein leste de opp det som stod på den. I tillegg ble det underveis i vandringen sagt litt om snublestein-prosjektet.

Krystallnatten – skrekknatten i 1938Foto:Jostein Aga Krystallnatten – skrekknatten i 1938Foto:Jostein Aga

Bortimot 30 personer var med på markeringen, blant disse 7-8 elever fra Solborg folkehøgskole.

Krystallnatten – skrekknatten i 1938Foto:Jostein Aga

Byvandringen ble arrangert av Stavanger krets i samarbeid med medarbeidere fra Normisjon og Norsk Luthersk Misjonssamband.

Kilder og mer informasjon om Krystallnatten: