Nekter å være fiender
Publisert: 18. juni 2021 kl. 19:15
Sist endret: 11. mars 2024 kl. 19:20
«Tusenvis av israelere marsjerte i Tel Avivs gater lørdag 22. mai for å vise sin støtte til fredelig sameksistens mellom jøder og arabere», kan Jerusalem Post fortelle påfølgende mandag. Lignende aksjoner og makeringer skjer over hele Israel, og de som stiller ved markeringene er kvinner og menn, velstående og studenter, politikere og immigranter, jøder, arabere og Messias-troende, ja helt alminnelige israelere som ønsker fred med naboen, kollegaen og «den andre».
Denne lørdagen var det bevegelsene «Standing together» og «Breaking the Silence» som sto bak markeringen. Men en rekke andre organisasjoner og initiativer arrangerer også slike markeringer: «Woman wage peace», «Pray for peace», «Rabbis for human rights» og «B’yachad» (som på hebraisk betyr «sammen») for å nevne noen.
Egne kvinnemarkeringer: Også kvinnene i Israel engasjerer seg for fred i stor skala. Onsdag 19. mai samlet hundrevis av kvinner seg på langs Jerusalems murer for å skape en fredslenke. Her sto Woman wage peace i front, og inviterte mødre, søstre og døtre til å vise at de vil stå sammen under plakater som «FRED», «FOR BARNA VÅRE», «TRYGGHET», «FREMTID», osv. Plakatene var skrevet både på engelsk, arabisk og hebraisk, og lenken av mennesker med plakater gikk rundt bater og på murene i Jerusalem.
Disse markeringene reflekterer et ekte grasrotengasjement, både i bybildet i Israels storbyer og på sosiale medier.
Markeringer i sosiale medier: En av dem som har lagt inn en ramme for fred på sin Facebookprofil er Sahar Sadlovsky Gold. Sahar kommer opprinnelig fra byen Bat Yam, som har vært rammet av opptøyer mellom israelere og arabere, men bor nå i Tel Aviv og er med i ledelsen av Immanuelkirken i Jaffa.
– Rammen jeg har valgt for mitt profilbide fastslår at «Jøder og arabere nekter å være fiender». Den adresserer den voksende striden mellom israelske jøder og israelske arabere, etter at krigen mellom Israel og Hamas brøt ut. Flere fanatiske grupperinger av arabere valgte å angripe synagoger og jødiske forretninger, i tillegg til sivile jøder. De hatefulle angrepene ble etterfulgt av ekstreme jøders hevnkampanjer med vold mot israelske arabere.
Når vi spør hvor viktig det er for ham å delta i slike markeringer, svarer han:
– Det faktum at jeg bor i Israel og bryr meg om alle statens borgere tvinger min samvittighet til å uttrykke min bekymring og heve stemmen. Det er det minste jeg kan gjøre. For meg handler dette om solidaritet for nasjonen, så jeg velger å ikke forholde meg passivt eller sette meg på gjerdet nå.
Vil inspirere fred: Sammen med tusenvis av andre viser Sahar at han nekter å la fiendskapet ta overhånd, i en tid da det er enklere å falle for fiendebilder enn å fremheve samhold og enhet.
– Hensikten med en slik ramme er, på en fredfull og tydelig måte, å vise at den jødiske og arabiske befolkningen nekter å være fiender og å uttrykke avstand mot hat, vold og vandalisme.
Når jeg uttrykker mine meninger og synspunkter i sosiale medier kan de nå langt, og gjennom mediene gjøres de tilgjengelig for alle dem som viser interesse. Dette gjelde også profilbildet hvor vi nekter fiendskapet å ta overhånd.
Til slutt må vi høre med Sahar hva han håper at slike kampanjer i sosiale medier kan bidra til:
– Jeg vet ikke helt hvor mye slike uttrykk kan påvirke politisk, men jeg gjør det som jeg kan og hever min stemme mot hat og fiendskap. Jeg håper dette kan inspirere folk som har litt mindre håp om en fredelig sameksistens til å bli med, og at det igjen kan være et bidrag til legedom mellom de ulike grupperingene i det israelske samfunnet.