En oase midt i byen

Vitnesbyrd fra arbeidet

«En liten bortgjemt juvel», «en kirke med atmosfære», «en stille oase», «et varmt og vennlig sted å være», «virkelig sjarmerende» - lyder tilbakemeldinger fra besøkende i Immanuelkirken i Jaffa.

Kirken ligger ved overgangen mellom Tel Aviv og Jaffa, i et område der 156 amerikanere fra staten Maine slo seg ned i 1866. De drømte om å skape seg en framtid her. Trehusene deres av prefabrikkerte materialer står her fremdeles, mens de fleste nybyggerne på grunn av splittelse, sykdom og død solgte sine eiendommer til de tyske templerne allerede i 1869. Denne gruppen hadde røtter i den tysklutherske pietistiske bevegelsen.

En oase midt i byenFoto: Shai Pal / Unsplash.com

De kom for å «bygge Herrens tempel» som et hellig folk i Det hellige land, etter 1 Kor 3,16: «Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dere?». Ved dette ønsket de å fremskynde Jesu gjenkomst.

I 1889 ble det dannet en ny evangelisk menighet som samlet inn midler til et eget forsamlingshus. Slik ble Immanuelkirken reist, og innvielsen fant sted 6. juni 1904. Det lutherske verdensforbund overdro kirken til den Norske Israelsmisjon i 1955. Under renoveringen i 1977 fikk kirken nytt orgel, og de flotte glassmaleriene til den norske kunstneren Victor Sparre ble satt inn. Her er bibelhistoriene som knytter seg til den gamle byen Jaffa, levendegjort og evangeliet forkynt i vakre bilder.

En oase midt i byenImmaunuelkirken i Tel Aviv

En egen guide tar imot besøkende i Åpen Kirke fire dager i uka. Det holdes også mange konserter her, og hvert år besøkes kirken av mange tusen mennesker. Gudstjenestene på sabbat og søndag er sentrale i arbeidet i Immanuelkirken, som drives i samarbeid med andre aktører gjennom Immanuel Ministries.

Enda en tilbakemelding fra en besøkende i Immaunuelkirken lyder: «Denne lille lutherske kirken med sine vakre glassmalerier er en rolig oase som innstendig ber deg om å bli der en stund og ta inn alt det den har å tilby. Gå ikke glipp av dette, besøk kirken!»

Fra Først nr. 4/17


Vil du være med å støtte vårt arbeid? Gi en enkeltgave eller bli en medvandrer (fast givertjeneste).