Foto: Majkl Velner / Unsplash.com
Foto: Majkl Velner / Unsplash.com

Vi må aldri glemme

Vitnesbyrd fra arbeidet

Som Jesus-troende ønsker vi å vise solidaritet med Jesus sitt eget folk, de som har gitt evangeliet videre til oss. Det gjør vi også ved å anerkjenne den historie av lidelser dette folket har gått gjennom og fremme holdninger i dag som støtter dem.

Antisemittismen er fremdeles levende, og det er vanskelig å være jøde i Europa. Jødene trenger vår solidaritet, men ikke-jøder trenger også for sin egen del å vise solidaritet med dette folket.

Vi må aldri glemmeFoto: William Warby / Unsplash.com

Noen steder blir Krystallnatten markert til støtte for jødene. Natten mellom 9. og 10. november 1938 ble jødene angrepet i et blodbad i Berlin og andre tyske byer. 1400 synagoger og forsamlingshus ble rasert eller brent denne natten. 7500 forretninger og leiligheter ble smadret eller satt i brann. Jødiske barnehjem, aldershjem og gravplasser ble rasert over hele det tyske riket.

Alt var systematisk og grundig planlagt. Da morgenen rant, var fortau og gater bestrødd med glass i mange tyske byer. Derav kommer navnet «Krystallnatten». Jødene fikk selv skylden for ødeleggelsene. Mange ble myrdet, og tusenvis ble sendt i konsentrasjonsleir.

Krystallnatten er blitt et grusomt symbol på barbariet mot jødene. «Denne natten viser et sivilisert samfunns dype fall» skriver professor Einhart Lorenz i boken «Veien mot Holocaust».

Jødene hadde lenge vært alvorlig diskriminert og forfulgt i Tyskland. Krystallnatten regnes likevel som starten på holocaust, den systematiske forfølgelsen og utryddelsen av jødene som fant under 2. verdenskrig.

Vi må aldri glemmeFoto: Mateus Campos Felipe / Unsplash.com

6 millioner ble myrdet gjennom krigen. 1,5 millioner av disse var barn! Nazistene kalte det «den endelige løsningen». Jødene hadde ikke livets rett.

Med tanke på at jøder hates og trakasseres i Europa – også i Norge – i dag, er markeringer og motarbeid viktig. Løgner spres på sosiale medier. Jøder utsettes for dobbel standard, deligitimisering og demonisering. Det kan ikke demokratiske samfunn og nasjoner være bekjent av.

Holocaust må aldri skje igjen, og derfor må historien ikke glemmes!

Vi må aldri glemmeFoto: Erica Magugliani / Unsplash.com

 


Vil du være med å støtte vårt arbeid? Gi en enkeltgave eller bli en medvandrer (fast givertjeneste).