Eliaskirken går digital

Eliaskirken går digital

8. mars innførte myndighetene i Israel «lock down» av hele samfunnet. Nå har Eliaskirken (Beit Eliahu) nådd nye mennesker med evangeliet over hele landet.

Helt tilbake til 1948 ble menigheten Beit Eliahu stiftet i Haifa, blant jødiske overlevende etter 2. verdenskrig. Få år senere var det både mennesker med rumensk, russisk, arabisk og amerikansk bakgrunn i fellesskapet. På 70-tallet bygde menigheten et aldershjem for messiastroende jøder som hadde overlevd holocaust, og ikke ble ivaretatt av familien. I dag teller de nærmere 500 fra over 20 ulike opphavsland, i alle aldersgrupper, og beskrives som en smeltedigel av Jesustroende.

Eliaskirken går digital

Nedstengt menighet

I mars bestemte myndighetene i Israel, i likhet med de norske, at alle skoler og butikker skulle stenges. I tillegg ble alle funksjoner som ikke var samfunnskritiske pålagt å stenge, og flytte virksomheten på digitale plattformer, alt for å begrense smittespredningen.

«Portforbudet» innebærer at innbyggerne ikke får lov til å gå lengre enn 100 meter fra hjemmet sitt, bortsett fra ved livsnødvendige ærend. Som i Norge ble det også forbudt å samle folk til gudstjenester.

- Da koronaviruset kom til Israel var vi forberedt på at noe slikt kunne skje, sier Shmuel Aweida, pastor i Beit Eliahu.

- Først ble samlinger på over 15.000 mennesker forbudt, deretter samlinger på 5.000, osv. I tillegg ble grensene stengt og alle som kom til landet ble satt i karantene. Jeg visste at på ett eller annet tidspunkt så ville dette også ramme vår virksomhet, forteller han.

Eliaskirken går digital

Live-gudstjenester fra hjemmekontor

Menigheten hadde allerede erfaring i å betjene folk som ikke kunne møte til gudstjeneste på sabbaten, med lydopptak av prekener og PowerPoint-presentasjoner på kirkens nettside. Før nedstengingen understreket den erfarne pastoren også viktigheten av at bibelgruppene fortsatte sin virksomhet. Men for seks uker siden ble også disse samlingene forbudt.

- Nå sender vi live gudstjenester på YouTube hver sabbat, forklarer Aweida, som er godt kjent i det messianske miljøet for sine ypperlige taler. Hans datter Monica står for lovsangen sammen med Shmuels kone Bjørg.

Se Beit Eliahus YouTube-kanal

- Monica ledet allerede lovsangsarbeidet i menigheten, så det har gått greit å sende møtene fra familiens hjemmekontor, fortsetter han.

Nå får de tilbakemeldinger fra både troende og ikke-troende som trofast følger sendingene deres.

- Nå har vi visst fått nye medlemmer over hele Israel ser det ut til, ler pastoren.

Live-sendingene kan ha rundt 150 enheter med direkte, i tillegg til at mange ser videoene i etterkant. Aweida forteller at bak hver enhet er det som regel hele familier, og mange av dem savner de ukentlige samlingspunktene i menigheten.

- Fredagskvelden er det bibelundervisning for ungdommene, og da har jeg 35 små skjermer i Zoom-vinduet mitt. Det er noe av det mest spennende.

Eliaskirken går digital

Digital kirkekaffe

Pastor Aweida fortelle også at lovsangerne gjerne stiller opp utenfor hjemmet til eldre og ensomme som er isolert fra familien. Nå planlegger de blant annet et besøk utenfor hos ei dame som fyller 95 år, som skal få bursdagssang på døra. I tillegg har de opprettet et digitalt hjelpeteam som organiserer menighetens diakonale tjeneste, hvor blant annet distribusjon av mat og munnbind inngår.

- Til lørdag skal vi ha digital kirkekaffe på Zoom, fortsetter han med stor entusiasme.

- Da tar alle med seg en kaffe/te og noe ved siden av, og så møtes vi på Zoom 10 minutter etter live-gudstjenesten. Der kan vi både dele rom med noen få, eller delta i det store Zoom-fellesskapet. Men vi savner selvsagt det å kunne gi hverandre klemmer og kyss. Du vet, vi israelere er glade i det, forklarer pastor Aweida på vennesladialekt og ler. I disse dager har han vært gift med sin norske kone i 30 år, og har bodd i Norge i åtte.

På spørsmålet om hvilke nye muligheter den digitale hverdagen har åpnet for, svarer pastoren:
- Vi kommer nok til å fortsette med en eller annen form for digitale sendinger av møtene, også etter at koronaepidemien er over. Men det blir nok en «by invitation»-løsning for dem som ikke kan komme på gudstjeneste. Jeg ønsker jo ikke at folk skal bytte ut gudstjenestefellesskapet
med digitale sendinger i pysjamas,
smiler pastoren, og legger til:
- Det er jo slik vi holder på nå.
- Men vi håper uansett at kontakten med nye og søkende mennesker også skal følges opp fremover.

Last ned artikkelen som PDF

Gi en gave til Beit Eliahu