Er livredd, men vil bli

Arne Tafjord med familie i Ukraina

- Vi føler oss ikke trygge her, men vi blir.

Det sa vår partner Arne Tafjord i Odessa, bare noen timer før Russland gikk til militært angrep mot landet. Situasjonen er svært dramatisk for et land hvor 45% av befolkningen er rammet av fattigdom som følge av pandemien. Nå har over 1 million flyktninger forlatt landet, og flere kommer trolig til å flykte de neste ukene. Mat, oppvarming og drivstoff er mangelvare som følge av krigen. Derfor trenger ukrainere vår støtte.

Er livredd, men vil bli

– ‘Det går bra med oss, men det er en nervepirrende situasjon, og selv om jeg sier til meg selv, ‘vær ikke redd’, så tar følelsene noen ganger overhånd

Det sier Arne Tafjord. Han er bosatt i havnebyen Odessa, på nordsiden av Svartehavet, og er en av de ansatte som Den Norske Israelsmisjon støtter i Øst-Europa. Byen har en stor jødisk befolkning, og mange jøder har kommet til tro som følge av arbeidet, også under pandemien.

Siden Russland invaderte Ukraina har flyalarmen gått hver dag. Ryktene om at den russiske marinene har satt kursen mot Odessa kommer ofte, og frykten for at russiske soldater skal gå i land i havnebyen er høyst reell.