Den Norske Israelsmisjon politianmelder

Publisert: 3. februar 2021 kl. 14:02

Sist endret: 20. mars 2024 kl. 14:09

Hatefulle ytringer av programleder Shaun Henrik Matheson i programmet «Shaun på P13».

Tirsdag 2. februar 2021 kl. 15.14 ble det framsatt hatefulle ytringer av programleder Shaun Henrik Matheson i programmet «Shaun på P13» på radiostasjonen NRK P13. Israelsmisjonen, sammen med andre, mener NRK-programleder må tiltales for antisemittisk tirade. Derfor har vi i dag levert politianmeldelse sammen med en rekke andre organisasjoner.

Full transkripsjon av innslaget fra radioprogrammet «Shaun på P13»:

«Fader heller, vi får vel nesten ta med oss ja de gode nyhetene vi får da, selv om de kommer fra Israel… [ler] Jeg vet det. Hvor sykt er det! Gode nyheter fra Israel, når skjedde det sist? Du vet du hva, det aner jeg ikke faktisk. Men vi har jo lest om dette i avisene i dag, vi hørte akkurat om det på Dagsnytt her.

Men både avisene og Dagsnytt glemte noe viktig, eller unnlot å nevne det, noe vi aldri må glemme: Israel er en okkupasjonsmakt, det er et apartheidregime, der noen mennesker er mer verdt enn andre mennesker, og der disse andre blir utsatt for systematisk undertrykkelse, deres land blir stjålet fra dem, der de mister strøm og vann hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn. Kan det virkelig komme gode nyheter fra dette landet? Ja, på en måte. På en måte, som du har hørt, og dersom vi kun skal tenke på oss selv, og glemme alt av overgrep og drap som israelerne utfører mot det palestinske folk.

Visstnok så viser tall fra Israel da, at av mer enn 1 million fullvaksinerte mennesker så ble under tusen personer smittet. Det er gode nyheter, samme hvordan du vrir og vender på det. Skulle bare nesten ønske at det kom fra et annet sted, hvis du skjønner. Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket. Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også.

Sa jeg apartheid? Jeg gjorde det, gjorde jeg ikke det? Bare for å understreke det: Først fikk palestinerne ingen vaksiner, for 14 dager siden fikk de 100, i går fikk de 2000. 1,1 millioner skikkelige mennesker får vaksine, 2.100 av de som ikke er så skikkelige får vaksine. Vi må bare aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det. Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er.»

Som bevis fremlegger vi dette opptaket: https://www.youtube.com/watch?v=mvDbhIL6j4Q (YouTube)

Vi ber om at Shaun Henrik Matheson blir tiltalt for brudd på Straffeloven § 185. Matheson har forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig framsatte diskriminerende og hatefulle ytringer. Det er skjerpende at ytringene kom i en offentlig radiokanal, finansiert av våre skattepenger og at Matheson er en erfaren journalist med lang fartstid i NRK.

Mathesons diskriminerende og hatefulle ytringer rammer direkte den jødiske delen av det israelske samfunnet og indirekte jøder i Norge. Dette angrepet rammer en hel befolkningsgruppe på bakgrunn av deres religion og deres nasjonale eller etniske opprinnelse.

Matheson fremmer hat mot jøder i Israel etter mønster av klassisk antisemittisme. «Guds utvalgte folk» fremstilles som grusomme og hevngjerrige.

Vi er opprørt over at NRKs Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen sier til nyhetsbyrået NTB at episoden «ikke vil få konsekvenser for Matheson». Det er derfor avgjørende at påtalemyndighetene følger opp saken. Påtalemyndighetene bør også vurdere straffeansvaret for Mathesons overordnede i NRK.

Det er ikke formildende at NRK valgte å avpublisere Mathesons uttalelser. Avpubliseringen kom bare etter stor pågang med klager til NRK. Generalsekretær Vegard Soltveit oppfordret folk i sosiale medier til å sende klage til NRK (se innlegget under).

IFrame

Hvis slike hatefulle ytringer får gå ustraffet, frykter vi at det på sikt vil få alvorlige og livstruende konsekvenser for israelere i Norge, norske jøder og/ eller Israel-relaterte personer/ bedrifter i Norge.

Vi er kjent med at det er straffbart å inngi en falsk anmeldelse (jf. Straffeloven § 221).

Følgende organisasjoner stiller seg bak denne anmeldelsen:

  • Den Norske Israelsmisjonen
  • Med Israel for fred (MIFF)
  • Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, norsk avdeling
  • Ordet og Israel
  • Norge-Israel Foreningene
  • Hjerte for Israel – Pinsebevegelsens arbeid i Israel
  • Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse

Til sammen representerer disse organisasjonene titusenvis av medlemmer som er dypt sjokkert og frastøtt av antisemittismen som kommer til uttrykk hos NRKs programleder.

Gi din støtte til anmeldelsen

Skriv under og gi din støtte til anmeldelsen (trykk her).

Relatert innhold

Flere artikler