Helbredelse og gjenopprettelse etter vold i hjemmet

Publisert: 18. juni 2021 kl. 19:21

Sist endret: 11. mars 2024 kl. 19:23

«Lana» var bare 15 år da hun flyktet fra det krigsrammede Sudan, helt alene. Flukten gikk gjennom Egypt og Sinai. En kan bare forestille seg hva hun gjennomgikk under en slik reise. En betydelig andel tenåringsjenter på flukt utsettes for seksuelle overgrep, og noen fanges som slaver til sexindustrien. I tillegg har en betydelig fare gjennom Nord-Afrika og Sinai-halvøya vært kidnappinger, gisselsituasjoner og krav om løsepenger.

I Israel fikk «Lana» plass på et senter for enslige mindreårige flyktninger, altså dem som ennå er barn og kommer uten egen familie. Men slike senter tar kun ansvar for jentene frem til de er 18 år. Senere overlates de mer eller mindre til seg selv.

I Israel forelsket «Lana» seg i en mann som også var fra Sudan. Vi kaller ham «Jason». «Lana» og «Jason» giftet seg, og «Lanas» drøm om et lykkelig familieliv, det hun var blitt frarøvet da hun bare var 15, så til å kunne bli virkelighet.

Vold i hjemmet: Det viste seg derimot at «Lanas» ektemann var svært voldelig. Både skjellsord, slag og mer alvorlig vold ble normalen i hjemmet hun hadde håpet skulle bringe trygghet og kjærlighet.

Ved en anledning ble hun påført flere beinbrudd og omfattende skader på kroppen. «Lana» ble sendt på sykehus og fikk god behandling for de ytre skadene der. Men drømmen om et lykkelig familieliv var knust.

«Lana» anmeldte ektemannen «Jason», som ble dømt for alvorlig kroppskrenkelse og måtte sone sin dom i fengsel. Igjen satt en svært sårbar ung kvinne med forsørgeransvar for flere barn, og en ødelagt familiedrøm.

Tilflukt: Da ektemannen «Jason» kom ut av fengslet bedyret han at han aldri kom til å skade henne igjen. Og «Lana» prøvde å tilgi, og lot forholdet få en ny sjanse. Men etter en stund startet volden igjen. «Lana» ble livredd, både for sitt eget liv og for barna. Hun kontaktet Machaseh og ba om hjelp til å komme seg ut av situasjonen.

Staben i Machaseh fikk henne inn i en leilighet som den finske samarbeidspartneren leide. På det desentraliserte krisesentertilbudet ble hun boende i fire måneder. I løpet av denne tiden skjønte «Jason» at hun ikke kom til å bli værende et voldelig forhold, og at han ville miste både henne og barna deres.

Heldigvis valgte «Jason» å søke hjelp for sin voldelige adferd, noe som til slutt førte til at han angret. Gjennom en dyp forsoningsprosess har både «Lana» og «Jason» blitt enige om å gi familielivet en ny start. De to har flyttet sammen igjen og samarbeider nå om helbredelse og gjenopprettelse av ekteskapet.

Av Machaseh følges de opp med familieveiledning og jevnlig kontakt. Deres tilbud om tilflukt, veiledning og utallige hjelpefunksjoner er høyt verdsatt og etterlengtet.  «Lana» er bare ei av veldig, veldig mange, som har fått livene sine tilbake etter at Lena Levin og hennes medarbeidere har strukket ut sine hender og sine hjerter ut til dem.

Flere artikler