Valgte vennskap fremfor bitterhet

Publisert: 4. juli 2022 kl. 18:51

Sist endret: 11. mars 2024 kl. 18:54

Av Svanhild Jakobsen

Mens krigen herjer i Ukraina, møter jeg to personer som vandrer rolig rundt i gatene i den fredelige byen Ålesund. Men selv om det kan virke som om alt er rolig, så er det nettopp en uro som plager disse to. For selv om krigen merkes aller mest i Ukraina, får den også enorme konsekvenser for enkeltpersoner omkring i verden.

Mange russere tror bare på det de ser på tv. Troen på Putin blir nesten som en sekt. Er ikke i stand til å skille mellom løgn og sannhet. De tror på løgnen, uttaler Lidia Kouzguinova fra Russland.

Jeg tenker mer og mer på at dette er mennesker som har gått seg vill. Jeg nekter å la noen bitter rot få feste seg hos meg, sier Aelita Lysenko fra Ukraina.

Fra Kharkiv og Murmansk

Aelita Lysenko (Lita) kommer fra Kharkiv i Ukraina. Sammen med mannen Oleksander og datter Alesia, har Lita rømt fra krigen i Ukraina. De kom til Norge som flyktninger i mars, og har bosatt seg i Ålesund. Lidia Kouzguinova (Lida) kommer opprinnelig fra Murmansk i Russland, men kom til Ålesund sammen med sin mann og baby for 22 år siden. Lita og Lida er begge svært berørt av det som skjer i Ukraina, og selv om Lida har valgt å bli norsk statsborger, smerter det henne å se hvordan Russland invaderer nabolandet på en så brutal måte.

Det er mitt land, min kultur og mitt folk, og det gjør så vondt at de velger å tro på løgnen. Hvordan kan man støtte denne krigen – krig er ondskap! Dessverre tror mange russere på det som blir fortalt dem gjennom media. Det svarte er blitt hvitt, og det hvite er blitt svart, mener Lida.

Rett forhold til alle mennesker

Lita har rømt fra krigens frykt og skremsler. Hun har flyktet fra hjemmet sitt og forstaden Piatyhatky somhun har bodd i hele livet. Hun er enig med Lida.

– Det er viktig for meg å ha et rett forhold til alle mennesker, også dem jeg er uenig med. Det er så lett for at bitterhet får slå rot i våre liv. Hvis vi tillater bitterhet i våre hjerter, blir vi bundet av den. Jeg forstår ikke det som skjer nå, men ved Guds hjelp klarer jeg å se at dette er mennesker som har gått seg vill og tror på løgn, sier Lita.

Helt tilbake til 2014 stod Lita på et valg. Russland annekterte Krim, og ei av Litas gode venninner støttet Russland. For Lita ble dette et valg mellom å miste et gode vennskap, eller å legge politikk til sides og bevare relasjonen.

Vi skjønte begge to at dette var et tema vi ikke trengte å diskutere. Jeg valgte vennskapet, og dette er noe vi aldri snakker om. Vi bad sammen, vi var i samme lovsangs team, og troen og fellesskapet i Gud ble viktigere enn vår uenighet i politiske spørsmål.

Snakker ikke om politikk

Russiske Lida er tydelig på at hun ikke støtter denne krigen, og hun er fortvilet over hvordan russere ser på det som skjer. Hun er enig med Lita i at det går an å velge vennskap til tross for store uenigheter, men at det kan være svært vanskelig.

Min mor bor i Murmansk, og hun støtter Putin. Mor hevder at dette er en krig mot nazistene i Ukraina, og jeg har sagt til henne at den største nazisten i denne krigen er Putin selv. Min mors nye mann overhørte dette, og sa at jeg ikke skulle ringe til dem flere ganger. Mor la på telefonen, og jeg følte det som om jeg ikke lenger hadde noen mor. Jeg er hennes eneste barn! Dette var utrolig smertefullt, forteller Lida med tårer i øynene før hun forteller videre.

Etter noen dager ringte mor og sa at hun ikke ønsket å krangle mer. Vi ble enige om at vi ikke skal snakke sammen om politikk, det er så mye viktigere å bevare forholdet oss imellom.

Forsoning er kun mulig gjennom Jesus

På spørsmål om forsoning er mulig mellom de kristne i Ukraina og Russland, er Lita og Lida enige om at det kun er mulig gjennom Jesus.

Å tilgi slike forbrytelser som blir begått nå, er bare mulig gjennom Jesus, mener Lida.

I egen kraft er det ikke mulig å tilgi. Mange hevder også at vi ikke bør tilgi russerne for det de gjør mot Ukraina. Like fullt taler Guds Ord om tilgivelse, og jeg velger å sette Guds Ord foran mine følelser. Jeg nekter bitterhet å slå rot i mitt hjerte, sier Lita.

Lita og Lida er enige i at dette er vanskelige spørsmål. Forsoning mellom mennesker i denne konflikten, er bare mulig gjennom Ham som har forsonet alle mennesker med Gud, Jesus Kristus. Lita understreker viktigheten av å lese Bibelen og sette sin lit til at Jesus har overvunnet det onde.

Når jeg fyller meg med Guds Ord kan jeg be i tro om at Han skal fullføre Sitt verk. Det er viktig at vi ikke lar motløshet og håpløshet prege våre bønner, men heller troen på Vår Gud og på Hans Ord. Vi kan be i tro, proklamere Guds Ord og på den måten gjøre en forskjell, oppfordrer Lita.

Flere artikler