Det skal være trygt å være jøde

Leibovitz er en kjent israelsk-amerikansk skribent og forsker. I en av sine artikler reflekterer han over bestefarens flukt fra Wien i 1930-årene. Refleksjonene hans minner oss om at en av grunnene til at holocaust kunne skje var at ord ikke ble tatt alvorlig. Derfor oppfordrer han til å oppfatte hvert et giftig ord.

En dame som tok de giftige ordene på alvor var Olga Olaussen, kjent som søster Olga. Hun var misjonær for Israelsmisjonen i Romania fra 1921 til 1951. Hun erfarte at de rumenske myndighetene gav beskjed om at den som bisto eller hjalp en jøde 28.-30. juni 1941, kunne vente fengsel eller dødsstraff. Søster Olga trosset beskjeden. I hennes hus skulle de få komme, koste hva det koste ville. Hennes beskjed var at enhver jøde som banker på min dør denne natten, vil bli sluppet inn. Hun tok de giftige ordene på alvor, og ble en redning for mange rumenske jøder denne natten.

Økende jødehat i vår tid

Det siste året har vi sett et økende jødehat i Europa. Det kommer til utrykk gjennom vandalisme, hatefulle ytringer, satire og voldshandlinger. I vår egen samtid ser vi at gamle konspirasjonsteorier vekkes til live igjen.

Nynazismen er på fremmarsj. Norske jøder føler seg ikke lengre trygge når de går med jødiske symboler. Tyske myndigheter anbefaler jøder å ikke bruke jødiske symboler offentlig. Enkelte steder i Sverige er det svært vanskelig, ja nærmest umulig, for jøder å leve fritt og åpent.

Jødiske synagoger i Marseille, Lyon, Strasbourg, Nice, Brussel og Odessa er brent eller vandalisert. Jødiske graver blir skjendet i en rekke europeiske land. Jødiske kvinner har blitt overfalt på gaten i Berlin. EUs kontor for grunnleggende menneskerettigheter meldte i 2013 at hver femte europeiske jøde har opplevd en antisemittisk hendelse årlig.

Høsten 2019 var det flere antijødiske angrep på det europeiske kontinentet. Synagogen i den tyske byen Halle ble angrepet på Yom Kippur, jødenes helligste dag. To jøder ble drept den dagen. Den 9 november, på Krystallnatten, ble det utført hærverk og vandalisme mot jødiske gravsteder og minnesmerker i både Danmark, Sverige, Finland og Norge.

Det skal være trygt å være jøde

Vi har noe å lære fra søster Olga. Hun åpnet sin dør, fullt vitende om at det kunne koste henne dyrt. Kjære venner, vi må også ta det som skjer i Europa på dypeste alvor! Det er tid for å stå opp mot hat. Mot ondskap. Mot antisemittisme. Det er tid for å vise solidaritet i ord og handling med det jødiske folk. For det skal være trygt å være jøde.

Derfor ber vi deg denne julen om å vise en særlig solidaritet med det jødiske folk. For vi ønsker å si tydelig ifra – det skal være trygt å være jøde! Gjennom gaven viser du din solidaritet, din støtte og din avstand fra jødehat. Din gave vil styrke vårt forebyggende arbeid mot antisemittisme, og vårt diakonale arbeid i Israel og Øst-Europa.

Vis din solidaritet og støtte til det jødiske folk, og gi en julegave som viser at det finnes mennesker i Norge som hører og tar på alvor de giftige ord og handlinger som igjen reiser seg i Europa! Bli med og vis din støtte ved å gi en gave til solidaritets- og diakoniarbeid overfor det jødiske folk.

Vårt arbeid

Gjennom undervisning, forkynnelse og informasjonsarbeid forebygger vi antisemittiske holdninger.

Gjennom våre humanitære og diakonale prosjekter i Øst-Europa og Israel hjelper vi utsatte og holocaustoverlevende jøder.

Vi gir et hjem til de eldre på aldershjemmet Ebenezerhjemmet.

Vi støtter og hjelper marginaliserte, utsatte og hjelpeløse gjennom krisesenteret Machaseh. Her får også holocaustoverlevende husbesøk og hjelp, og fattige får mat og klær.

Våre samarbeidspartnere i Øst-Europa hjelper jøder der de bor, med samtaler, mat og husbesøk til enslige og fattige.

Gi en gave

Relaterte ressurser