Det skal være trygt å være jøde

Økende jødehat i vår tid

De siste årene har vi sett et økende jødehat i Europa. Det kommer til utrykk gjennom vandalisme, hatefulle ytringer, satire og voldshandlinger. I vår egen samtid ser vi at gamle konspirasjonsteorier vekkes til live igjen.

Nynazismen er på fremmarsj. Norske jøder føler seg ikke lengre trygge når de går med jødiske symboler. Tyske myndigheter anbefaler jøder å ikke bruke jødiske symboler offentlig. Enkelte steder i Sverige er det svært vanskelig, ja nærmest umulig, for jøder å leve fritt og åpent.

Jødiske synagoger i Marseille, Lyon, Strasbourg, Nice, Brussel og Odessa er brent eller vandalisert. Jødiske graver blir skjendet i en rekke europeiske land. Jødiske kvinner har blitt overfalt på gaten i Berlin. EUs kontor for grunnleggende menneskerettigheter meldte i 2013 at hver femte europeiske jøde har opplevd en antisemittisk hendelse årlig.

Høsten 2019 var det flere antijødiske angrep på det europeiske kontinentet. Synagogen i den tyske byen Halle ble angrepet på Yom Kippur, jødenes helligste dag. To jøder ble drept den dagen. Den 9 november, på Krystallnatten, ble det utført hærverk og vandalisme mot jødiske gravsteder og minnesmerker i både Danmark, Sverige, Finland og Norge.

I 2020 har også gamle konspirasjonsteorier få nytt liv, kombinert både med koronaviruset og eksplosjonen i Beirut.

Vis din solidaritet og støtte til det jødiske folk, og gi en julegave som viser at det finnes mennesker i Norge som tar på alvor de giftige ord og handlinger som igjen reiser seg i Europa! Bli med og vis din støtte ved å gi en gave til solidaritets- og diakoniarbeid overfor det jødiske folk, både i Israel og i Øst-Europa.

Ny dokumentarserie:
«Jødehatet som aldri forsvant»

Da jødene fikk adgang til det norske riket, ved endringen av den såkalte jødeparagrafen i 1851, hadde jødene vært i Norge i mange år gjennom fordreide fremstillinger i kirkekunsten og i prekener. Disse forvrengningene av jøder, lever fremdeles i kirken i dag. Det er noe av problematikken som blir tatt opp i vår nye dokumentarserie «Jødehatet som aldri forsvant».

Gå til serien ved å trykke på bildet under.

Vårt arbeid

Gjennom undervisning, forkynnelse og informasjonsarbeid forebygger vi antisemittiske holdninger.

Gjennom våre humanitære og diakonale prosjekter i Øst-Europa og Israel hjelper vi utsatte og holocaustoverlevende jøder.

Vi gir et hjem til de eldre på aldershjemmet Ebenezerhjemmet.

Vi støtter og hjelper marginaliserte, utsatte og hjelpeløse gjennom krisesenteret Machaseh. Her får også holocaustoverlevende husbesøk og hjelp, og fattige får mat og klær.

Våre samarbeidspartnere i Øst-Europa hjelper jøder der de bor, med samtaler, mat og husbesøk til enslige og fattige.

Gi en gave

Relaterte ressurser